2008. szeptember 7., vasárnap

Negyedik havi osszefoglalo

Hat, ez a ho is hamar elment, semmi ujrol nem tudok irni, hetkozben munka-edzes-orosztanulas, hetvegen hegyek (ja, hogy mar megint kirgizisztanba tevedtunk at? meg szerencse, hogy az osszes papiromat otthon hagytam, legalabb azonositani sem tudnak, ha elkapnak a hatarorok...).

Viszont kaptam egy mailt az origotol, hogy ha mar itt vagyok, nem valaszolnak nehany kerdesukre, gondoltam negyedik havi osszefoglalonak pont jo lesz...

Ime.

- Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?-
- Majus elejen, 3 es fel honapja erkeztem Almaty-ba.
Mit csinalok itt? Ez az a kerdes, amit az osszes kuldoldi feltesz itt a masiknak es maganak is. Mit keresel te itt? A legtobben nagy, nemzetkozi cegnel dolgoznak, es azt valaszoljak: lehetoseget. Hiszen Kazakhstan alapvetoen meg mindig a vilag vege - biztos vagyok benne, az emberek 85 %-a nem is tudja hol van. Itt sokkal egyszerubb valalatvezetove vallni, mint a nyugati vilagban.
En is egy nemzetkozi tanacsado cegnek dolgozom, de en nem a lehetosegert jottem. Hanem a hegyek miatt. Mindig arrol almodtam, hogy ha kinezek az ablakomon, hegyeket lathassak. Es itt hegyek vannak.
Meg a 10%-os jovedelemado miatt.

- Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol> laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
- Hat, Almaty olyan, mint Budapest 15-20 evvel ezelott. Az itteniek nagyon szepnek latjak, de oszinten szolva maga a varos nem valami nagy szam. Nincsenek igazan szorakozo helyek, kiulos ettermek es hangulatos kocsmak, nincs egy mozi ami angolul adna filmeket, es setaloutcabol is csak egy van, aminek a kozepere odaepitettek egy borzalmas bevasarlokozpontot. Szoval szorakozasi lehetoseg a nullahoz kozelit.
Viszont a vilag egyik legszebb kilatassal rendelkezo fovarosa. Az embert mar az jokedvre deriti, ha korbenez. Rengeteg afa, park es szokokut van, amikben a hosegben kisgyerekek furdenek es tinedzserek fogocskaznak, ami kifejezetten hangulatossa teszi estenkent a varost. Az utobbi par evben viszont olyan mertekben megnott a kocsiforgalom, hogy Almaty a vilag 10 legszenyezettebb levegoju varosanak listajara feltornazta magat, es mivel az uthalozatot nem fejlesztettek kellokeppen, hihetetlen dugok vannak. (Hozzateszem, itt mindenki - legalisan - veszi a jogositvanyt, igy minden egyes alkalommal, amikor kocsiban ulok, halalfelelmem van...)
Es meg valami: nagyon kedves emberek elnek itt. Es csak oroszul beszelnek. :)

- Mi hiányzik Magyarországról?
- Hat, a skype sok mindent megold... Azert a csalad megis hianyzik neha. A sarga falam. A torzskavezom. Itt nem lehet normalis kavet kapni.

- Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
- Hogy csak ugy kiugorhatok a hegyekbe. Az oroszoraim. Az emberek, akikkel treningre jarok. Az, hogy ha a nemzeti unnep hetvegere esik, akkor kiadjak a hetfot szabadnapnak. :)

- Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
- Nagyon kettos. Mivel az orszag nagyon gazdag olajban es a vilag egyik legnagyobb buzaexportore (a ket dolog, aminek az ara mostanaban az egekbe szokik), van egy szuk, elkepzelhetetlenul gazdag reteg.
Aztan ott van a novekvo kozeposztaly, ahol mindenki egy szammal nagyobb autot vesz magank, mint amit megengedhetne.
Es a nagyon szegeny, foleg videki emberek tomege, akiknek a nyugdija nem tobb 17 ezer forintnal, es akik nyakig el vannak adosodva.
Almaty egyebkent rettento draga - altalaban 30%-kal kerul minden tobbe, mint Budapesten. Es az embereknek pont ugyanazon problemaik vannak, mint nalunk; kiveve a politikat, mert itt azert megiscsak egyfajta diktatorizmus van. :)

- Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy> sör, egy kávé?
- A parkolasrol fogalmam sincs. Egy mozijegy 2000 ft korul van (orosz hangalamondasos filmre), a buszjegy rettento olcso (a kormany altal tamogatott), tavolsagtol fuggoen 40-120 forint. A sor 120 - 250 ft kozott van ha boltba veszi az ember, ha a keves szorakozohelyek egyiken, akkor 600-1000 ft. Egy kave 500, egy kapuccsino / tejeskave 900 ft-nal kezdodik.

- Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
- Egy 50 nm-es, hegyekre nezo, panellakas minimalis berendezessel a belvarosban 1000 dollar. Egy kicsit normalisabb lakas (aminek a lepcsohazat meg merned mutatni az edesanyadnak is) 1500 dollartol felfele.

- A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz> félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
- A jovedelmemnek kicsit tobb mint a felet felre tudom tenni. (Bar en dollarban kapom, igy egyre kevesebbet...) Utazasra gyujtok. :)

- Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
- Igen, minden pillanatban pont azt csinalom.

- Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
- Altalaban vidamabb. Az emberek talan meg nem idegeskednek annyit, es meg a csalad jatsza itt a kozponti szerepet. 25 ev felett ritka az olyan no es ferfi, aki ne lenne meghazasodva... Es ha munkamaniassal talalkozik az ember, az csak kulfoldi lehet...

- Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
- Tartani? Semmitol. Abban viszont nagyon remenykedem, hogy tulelem a kovetkezo egy evet a kocsikban. :)

- Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
- Hat, a meg ferjhez nem ment nok hogyan szerezhetnek europai ferjet (apropo, itt az osszes no gyonyoru), Gruzia, melyik hegycsucsot masszuk meg kovetkezo hetvegen, hol lehet venni porcukrot?

- Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
- Oroszul vagz kazakhul? :) Fogalmam sincs. De valoszinuleg a Fuggetlenseg Napjanak alkalmabol tartott Nazarbajev beszed reszletei. (az itteni legnagyobb nemzeti unnep, ami 2 napja volt).

- Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
- Csaladlatogatas. Hegymaszas. Fozocskezes otthon a baratokkal.

- Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
- Nagyon keves.... A legjobb talan felmenni a varos kozepen levo domb tetejere, ahol lehet bobozni, a Beatles szoboregyuttessel fenykepeszkedni, miniallatkertet nezni es celbaloni, valamint falat maszni. Vagy elmenni az egyik parkba es venni a helyi arusoktol ploffot (rizseshust), megenni az egyik padon, majd fogocskozni a szokokutban.

- Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
- Hat, ezt majd dontsek el ok...

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia, ALA-ban vagy még?