2009. március 24., kedd

Sivatagi show

Hat az egesz ugy kezdodott, hogy lelkesen olvasom Szandra blogjat. (A bloglistaban Portugal kaland cimen talaljatok meg. Vegtelen lehengerlo stilusban ir a vilag legfontosabb dolgairol - komolyan ne hagyjatok ki!) Szoval lelkesen olvastam a blogot, es maximalisan elkezdtem irigykedni erdobeli felfedezo kalandjan, amikor is sivatagi turara hivtak. Abban a masodpercben mondtam igent.

Szoval tegnap egy napos tura kereteben beneztunk egy kicsit a szomszedos sivatag elejebe... Mondhatnam ideje volt mar, igy a 11. honapban meg csak hegyeket meg kanyonokat lattam, sivatagot alig, pedig hat Kazahsztan nagy resze sivatag... A tarsasag is kulonleges volt, egy emberellenes, de ennek ellenere hihetetlen jo fej turatarsammal, valamint a papajava (Andrej) valamint a papaja kedvesevel voltunk negyesben. Andrej az egvilagon mindennel foglalkozott mar, regen vadasz volt, aztan allatorvossa valt, majd kovekkel kezdett el foglalkozni es evekig a sivatagban elt, majd ekszeresz lett, valamikor autoszerelo is volt, kozben honapokat toltott indiaban egy kolostorban meditalassal, es biztosan kihagytam most egy csomo mindent... A vilag egyik legnyugodtabb embere, akivel valaha talalkoztam.

A sivatagi tura reggel 7-kor kezdodott, ami kisse fajdalmas volt az elotte levo ket napos maszas kovetkezmenyekent. De megerte. Eszaknak indultunk a fouton, ami keresztbeszeli Kazahsztant - hat mit mondjak, foutnak nem neveznem... De betonozottnak betonozott volt. 9 korul megalltunk egy gyonyoru folyonal reggelizni. Meg rettento hideg volt, rajtam is hat reteg, felhok - jol esett a meleg tea. Es valami hihetetlen nyugi...



Reggeli utan megtalaltuk a sivatagot is. Alapvetoen haromfajta sivatagban jartunk; ko-, kevert-, es homoksivatagban. Mind a haromnak megvannak a jellegzetes allatai es novenyei. Rengeteg tulipant lattunk - meg csak a szara volt meg, allitolag 2-3 het mulva az egesz sivatag tele lesz tulipannal...

Kosivatag
A kosivatagnal nagyon nagy szerencsenk volt, mert talaltunk egy viszonylag frissen asott csatornat, ami a vegtelenbol jott es a masik iranyban a vegtelenbe tartott. Ami miatt erdekes volt, hogy egy csomo kovet kiforgattak, es mi megcsodalhattuk oket - tele voltak allat es novenylenyomatokkal. Andrej mondta, ha szepen le vannak csiszolva, kepkent ki lehet oket tenni.

Aztan Andrej bemutatta a kosivatag fontosabb novenyeit es hasznalhatosagukat is latvanyosan ecsetelte.


Kevert sivatag


Ahogy beertunk a kevert sivatagba, rettentoen elfaradtunk es egy fel oras szunyokalas mellett dontottunk. Ekkor mar del volt, a nap magasan jart, le is kerult egy-ket pullover. Az ebed utan nekiindultunk megkeresni a homoksivatagot - nem is olyan egyszeru, mint hinnetek. Az uton neha-neha egy-egy lepusztult hazba botlottunk, ami tavolrol teljesen lakatlannak tunt, de az egyikhez amikor odaertunk, eppen 4 kutya marcangolt szet egy tehenet, veres pofaval vicsorogtak rank, mikozben egy 14 eves kislany a kuszobon gugolva olvasott. Azota azon gondolkodom, hogy nem csak szellemet lattam-e...



Homoksivatag

Aztan vegre sikerult megtalalni a homoksivatagot is. Ekkora mar 25 fok felett volt a homerseklet, es elgondolkoztam rajta, vajon mi lehet itt juliusban... A homoksivatagban nagy celunk volt am ott: gyikot kerestunk. Ez nagyon mokas dolog am: keresel egy gyiknyomot, ami valahogy igy nez ki:

es aztan elkezded kovetni.

Neha nem olyan egyszeru am, mert tobb nyom osszetalalkozik, meg az sem teljesen egyertelmu, melyik iranyba ment a gyik (vagyis nekem nem az...). Aztan amikor veget er a nyom, illetve latsz egy pici godorfelet, akkor mint az orult elkezdesz asni. A gyik ugyanis a nap es a ragadozok elol a homokba assa magat. Jelentem, nem volt konnyu, de megfogtunk egy gyikot. Na jo, Andrej fogta meg.

A gyik nagyon vicces allat - ha baj van, halottnak tetteti magat. Ezt annyira jol csinalja, hogyha felemeled az egyik labat, akkor az ugy marad. Halalra rohogtunk magunkat, hogy milyen kifacsart testhelyzetben birja magat a gyik befagyasztani, es percekig kepes ugy maradni, miutan leteszed a foldre. En mar elkezdtem izgulni, hogy ez a gyik tenyleg halott, amikor egyszer csak egy hirtelen mozdulattal nekiiramodott, futott egy kort, visszaert kb pont ugyanoda, ahonnan elindult, majd hihetetlen gyors szexi fenekrazassal beasta magat a homokba.
A gyikprogram utan szabadprogram kovetkezett, mindenki elmerult valami orult fontos dologban, mint homokrajzolas, vagy fotozas. A fototemakat az alabbiak voltak:

Mar lemenoben volt a nap, amikor elindultunk haza. A pulloverek is gyorsan elokerultek... Este 10 volt, mire megerkeztunk. Egy elmenyekkel teli nap utan.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

No, és a kutadat megtaláltad a sivatagban? :)

Névtelen írta...

ohom. indulok vissza. :)